Novetats Comissionat

← Tornar

04.07.2006

El dilluns 10 de juliol comença la inscripció als nous cursos d'Internet i noves tecnologies del Comissionat

Per cinquè any consecutiu el Comissionat per a la Societat de la Informació de l’Ajuntament de Rubí ofereix formació en noves tecnologies adreçada a tots els rubinencs i les rubinenques. La campanya d’enguany ofereix 59 cursos, amb un total de 602 places i 788 hores lectives, i conté novetats importants que representen un salt endavant tant pel que fa als continguts com als recursos utilitzats en els cursos.

El principal objectiu dels cursos continua sent evitar l’anomenada escletxa digital a Rubí, que no és altra cosa que hi hagi ciutadans i ciutadanes amb menys oportunitats pel fet que no tinguin prou coneixements en noves tecnologies de la informació i la comunicació. En aquest sentit, l'esforç del Comissionat a l'hora d'oferir cursos d’alfabetització digital va començar el 2002, i des de llavors hi han passat un total de 1.520 rubinencs i rubinenques.

Ja l’any 2003 el Comissionat va programar, de manera pionera a l’administració, cursos de Linux i programari lliure que ha anat oferint de manera continuada. En aquesta nova campanya del 2006 el Comissionat va una mica més enllà i fa l’aposta definitiva pel programari lliure, que utilitzarà a tots els seus cursos. És a dir, en comptes d’usar aplicacions propietàries de Microsoft, els programes que es faran servir en els cursos seran de lliure distribució i gratuïts. El programari lliure és més just socialment, assequible econòmicament i segur tècnicament i, a més, els alumnes se’l podran instal·lar sense cap cost. En comptes del navegador Explorer, del gestor de correu Outlook i del paquet ofimàtic de Microsoft (Word, Power Point, Excel i Acces), s’usaran el Firefox, el Thunderbird i l’OpenOffice.

El Comissionat seguirà oferint enguany els cursos d’Informàtica i Internet bàsics adreçats a ciutadans sense coneixements, i fa un gir en els cursos adreçats als ciutadans amb coneixements d’usuari seguint l’evolució de la ja anomenada Internet 2.0. Actualment els usuaris de la xarxa han passat de ser mers espectadors a formar-ne part activa aportant els seus propis continguts. Amb el propòsit de posar Rubí a Internet el Comissionat formarà nous creadors de continguts utilitzant unes eines pròpies molt senzilles per a la creació de webs personals (coneguts popularment com a weblogs) i àlbums de fotos i per a la publicació d’anuncis classificats de Rubí. Aquestes noves eines seran a l’abast de tots els rubinencs i les rubinenques a partir de l’octubre, juntament amb un manual d’utilització d’aquests nous serveis.

Tenint en compte les enquestes fetes als alumnes després de cada curs, que han expressat noves necessitats tecnològiques cada cop més quotidianes, el Comissionat ha programat nous cursos monogràfics de curta durada molt específics: Tractament i edició de fotografies digitals, Àudio i vídeo a Internet, Navegació avançada i Vídeo conferència i telefonia IP.

Un altra novetat la trobem en el material de suport que es facilitarà als alumnes: un manual de programari lliure i un CD on trobaran els programes del manual, que es repartiran a més a tota la població. L’any passat el Comissionat va editar el primer CD de programari lliure, ara prepara la segona edició que inclourà una versió live de Linux; és a dir, que arrenca des del CD sense que calgui instal·lar el sistema operatiu al disc dur. A més, aquest any s’editarà un manual d’utilització de programari lliure com a suport al CD.

Tant en els cursos bàsics com en els de creació de continguts a Internet, i com es ve fent en anys anteriors, a més dels grups adreçats a la població en general hi haurà grups per als col·lectius de dones i majors de 60 anys. També continua la formació adreçada a entitats ciutadanes, amb un curs d’Informàtica i Internet bàsics i un altre de Creació de webs amb el gestor de continguts propi que va estrenar el Comissionat l’any passat, i amb el qual ja han fet el seu web o l’estan enllestint 15 entitats de la ciutat. Finalment, tal com ja s’ha fet en anys anteriors, els treballadors de la Finca Font del Ferro i els usuaris del Centre de Dia de Salut Mental també es beneficiaran dels cursos.

Els preus dels cursos, fixats per les ordenances fiscals de l’Ajuntament, són d’1€ per als monogràfics de 4 hores i de 3€ per als cursos de 16. El pressupost per enguany és de 30.000€, als que cal sumar una subvenció de 10.000€ de la Diputació de Barcelona.

El període d’inscripcions per als nous cursos és del 10 al 21 de juliol, al telèfon 902 07 66 15, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h. Els cursos, repartits en horaris de matí (10 a 12 h), tarda (17.30 a 19.30 h) i vespre (19.30 a 21.30 h), començaran el 12 de setembre, i és previst que la campanya s’allargui fins a mitjans de març del 2007. Per a més informació, podeu accedir al web www.rubidigital.net/formacio.