Novetats Comissionat

← Tornar

26.05.2006

El Telecentre Rubí Desenvolupament migra al sistema operatiu Linux

Des d’ahir, dijous 25 de maig, tots els terminals del Telecentre Rubí Desenvolupament funcionen sobre el sistema operatiu Linux. Aquesta iniciativa representa un pas més en l’aposta decidida del Comissionat per a la Societat de la Informació de l'Ajuntament de Rubí per l’ús d’aquest sistema operatiu i el programari lliure.

La distribució que s’ha instal·lat al Telecentre Rubí Desenvolupament és la KUbuntu 5.10, amb escriptori KDE, una de les més esteses entre els usuaris de Linux. La migració a Linux del Telecentre Rubí Desenvolupament entra dins de l’actualització dels telecentres de la nostra ciutat que s’ha dut a terme el darrer mes, amb la instal·lació d’una nova versió millorada del programa de gestió dels terminals. Aquesta s’ha fet, a més, seguint la línia de col·laboració establerta amb la Generalitat, i avançant-se a l’acord que el Comissionat està tancant amb l’antic DURSI (Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació) per obrir un nou telecentre amb Linux a la nostra ciutat en el marc d’una prova pilot que l’administració catalana vol dur a terme amb 40 municipis més.

L’objectiu d’aquesta migració a l’aula de Rubí Desenvolupament és atraure el màxim de ciutadans a conèixer de primera mà com funciona Linux i que abandonin els possibles prejudicis o reticències que puguin tenir per desconeixença. La utilització de Linux representa un estalvi econòmic per a l’administració, ja que no ha de pagar cap mena de llicència pels programes instal·lats als terminals, i és una alternativa gratuïta als programes de propietari per a tots els usuaris a nivell particular.

Des del 2003 el Comissionat per a la Societat de la Informació ha ofert cursos específics del sistema operatiu Linux i programari lliure, i des que es va aprovar en ple per unanimitat la moció a partir de la qual s’adoptava el compromís de difondre i promoure l’ús del programari lliure entre els rubinencs i les rubinenques, el 3 de maig del 2004, ha dut a terme diverses accions per promoure l’ús entre la població d’aquesta alternativa democratitzadora als programes amb llicència de propietari. Entre aquestes accions destaquen l’edició i el repartiment a totes les llars d’un CD amb programari lliure, que té la seva plana web de suport on es poden trobar les actualitzacions dels diferents programes del CD, o l’activitat Linux Room, que durant la festa major del 2005 va obrir una aula amb 10 ordinadors amb Linux per tal que els ciutadans s’hi acostessin a conèixer-lo. També cal destacar com un pas endavant que tots els cursos de la campanya de formació en noves tecnologies d’enguany es duran a terme amb programari lliure.